Een basisingrediënt voor veilige messaging is, uiteraard, de versleuteling (i.e. encryptie) van data. Alle informatie die via de messenger wordt verzonden, moet zowel tijdens het sturen (in transit) als tijdens het opslaan (at rest) versleuteld zijn.

Er zijn verschillende manieren om data te versleutelen – de meest gangbare vorm is AES (Advanced Encryption Standard, ook wel bekend als Rijndael) met een sleutellengte van 128, 192 of 256 bits. De sleutellengte bepaalt het aantal herhalingen van transformatierondes benodigd om de input (plaintext) te converteren naar de uiteindelijke output (ciphertext). Simpel gesteld: hoe langer de sleutellengte, hoe veiliger de data. Alterdesk maakt gebruik van AES 256 versleuteling.

Sommige organisaties vereisen specifiek end-to-end encryptie (in Alterdesk noemen we dit ‘hyper secure chats’) – dit houdt (in een notendop) in dat berichten worden versleuteld op het apparaat van de zender en pas weer ontsleuteld worden op het apparaat van de ontvanger. De server stuurt alleen de versleutelde berichten door en kan niet meelezen. Alterdesk maakt gebruik van end-to-end encryptie.