Wanneer je problemen ondervindt met de beeldbel-functionaliteit van de messenger, kun je de videochat tester draaien om te bekijken wat de oorzaak zou kunnen zijn. De resultaten hiervan kun je na afloop via een formulier aan onze helpdesk sturen, zodat we je kunnen helpen om de resultaten te duiden.

In deze post geven we je vast wat aanvullende informatie over hetgeen er getest wordt en wat dit betekent. In onderstaand overzicht hanteren we dezelfde categorieën als in de tester.

Microphone

Onder ‘Microphone’ vind je één onderdeel: ‘Audio capture’. Dit onderdeel test het volgende:

• Of de beschikbare microfoon in staat is om 2 seconden niet-stille audio te reproduceren;
  • De RMS (Root-Mean-Square) wordt gemeten om te bekijken wat het maximale vermogen van de microfoon is;
  • Er wordt gecontroleerd of er geen sprake is van audio clipping (het afbreken van audio);
  • Er wordt gecheckt of ook mono microfoons gedetecteerd kunnen worden.

Camera

Onder ‘Camera’ vallen twee onderdelen: ‘Check WxH resolution’ en ‘Check supported resolutions’. Hierbij wordt getest of de camera in principe het aanmaken en verzend-klaar maken van bestanden aan kan, op basis van de volgende tests:

• Of de camera in staat is om gedurende 5 seconden beeldmateriaal vast te leggen van de respectievelijke resolutie;
  • Of de frames niet bevroren zijn of alleen zwart beeld geven;
  • Hoe lang het duurt om frames te encoderen (ten behoeve van het verzenden / delen van videobeelden) – zowel de encoderingstijd als het gemiddelde framerate zal weergegeven worden in het rapport;
  • Er wordt tevens een overzicht van ondersteunde resoluties getoond.

Network

Onder ‘Network’ vallen UDP (User Datagram Protocol) en TCP (Transmission Control Protocol).

Om niet te veel in technische details te verzeilen deze versimpelde uitleg: er wordt ruwweg gecontroleerd of er data verzonden kan worden middels bovengenoemde protocollen, door te kijken of er een server beschikbaar is om data te verwerken.

Connectivity

Bij het onderdeel ‘Connectivity’ wordt er gekeken of er geen blokkades zijn bij het verzenden / ontvangen van de video-data, op basis van het volgende:

• De relay: het doorgeven van data middels een verbinding met een zogeheten TURN server, ofwel Traversal Using Relays around NAT, Network Address Translation.
  • De reflexive: het doorgeven van data middels computers die verbinding met het internet maken via een router.
  • De host: waarbij gekeken wordt of er data uitgewisseld kan worden tussen eindpunten met hetzelfde IP-adres.

Throughput

Om het soepele verzenden en ontvangen van data te testen, wordt er een zogeheten ‘loopback’ call gedaan. Daarnaast wordt de video bandbreedte getest middels eenzelfde loopback call, waarbij ook de video kwaliteit wordt meegenomen. Ook wordt de RTT (roundtrip time) getest om te zien hoe lang de data-uitwisseling erover doet en wordt de performance getest.

Laat het ons gerust weten als je verdere hulp nodig hebt met de videobel-functionaliteit – de test draaien en ons de resultaten hiervan sturen is een goede eerste stap hierin, zodat we vast enige informatie hebben om ons onderzoek mee te starten.